Bob Ross Tekniği Nedir? Yağlı Boyada Islak Boya Üstüne Islak Boya Çalışmak - Karakalem Çalışmaları

Bob Ross Tekniği Nedir? Yağlı Boyada Islak Boya Üstüne Islak Boya Çalışmak

Bob Ross

Bob Ross'u bilmeyen, tanımayan, duymayan yoktur. Muhtemelen herkes en az bir kere TRT ekranlarında kendisini görmüştür. Kendisi bonus kafalı ve sevimli yüzüyle kamera karşısında resim yapardı. Yaptığı resimler de manzara resimleriydi ve 30 dakika gibi kısa süren programında manzara resmi yapar ve bitirirdi.
Ben küçükken her bölümünü kaçırmadan izlemeye çalışırdım. Bob Amca'nın tüm dünyaya tanıttığı bu hızlı resim yapma tekniği özünde ıslak boya üzerine ıslak boya çalışmayı temel almaktadır. Özellikle de bu teknik resme yeni başlayan bireyler için kullanışlı olacaktır. Ayrıntılı çalışmalar için bu teknik yetersiz gelecektir.

Bu tekniği geliştiren ilk kişi Bob Amcamızdır. Resim yapmayı herkese sevdirmek ve kolaylaştırmanın pratiğe dökülmesi olan bu yöntem, Bob amcamızın 30 dakikada süper manzara tabloları yapmasıyla gözlerimizin önüne serilmektedir. Bu yöntemi uygulayan bireyler kurs görmeden elindeki fırçalar ve boyalar ile hemen tablo yapabilirler. İlk denemenizde ortaya güzel bir tablo çıkarttığınız için ise moraliniz yükselir ve daha fazla tablo ve resim yapmaya odaklanır, sevmeye başlarsınız.
Bob Ross Tabloları
Klasik resim yönteminde ıslak boya üzerine başka bir ıslak boya yapışmayacaktır. Öncelikle ilk sürdüğünüz boya katmanını kuruması gereklidir. Kuruma işlemi ise boyaya göre ve havaya göre değişmektedir. Belki bir gün, belki üç gün sürede kuruyacaktır. Ama size şunu söyleyebilirim ki orta dereceli bir manzara tablosu oluşturmanız yaklaşık olarak 3-4 gününüzü alabilir. Islak boya tekniğinde ise yapacağınız manzara tabloları üç ya da dört gününüzü almaz. Bob Ross'u hatırlayın, 30 dakikada manzara resmini tamamlıyordu.
Bob Ross Tabloları
Islak boya tekniği kullanmak kısa sürede ve güzel manzara tabloları oluşturmanızı sağlar. Adı üstünde ıslak boya üzerine diğer boyayı sürebiliyor olmanız bekleme sürenizi kısaltmaktadır. Başlamadan önce tuvalimiz ıslak olmalıdır. Çalışmaya başlamadan önce tuval üzerine liquid white ya da magic white olarak adlandırılan Bob Ross Medyum Boyalarından herhangi birini tuval üzerine sürmeniz ve kaplamanız gerekir.
Bob Ross Tabloları
Gece tabloları yapmak istiyorsanız tuvali astar ile siyaha boyamalı ve yaklaşık 45 dakika 1 saat arası kurumaya bırakmalısınız. Liquid Black yada Liquid clear'ı tuvale sürerek ıslatmalısınız. Ardından resminize başlayabilirsiniz. Tuvalinizin en üstünden boyamaya başlamalı ve en son işlemleri ön alt kısımlarda yapmalısınız. Yani burada dediğim şey uzak kısımlar önce yapılmalı, ardından yakın kısımları yapmalısınız. Örneğin en üst kısımdan bir gökyüzü yaparak başlayabilir, sonra mavi gökyüzüne bulutlar yapabilirsiniz. Bulutların aşağısına dağlar, ağaçlar, ufuk çizgisi gibi istediğiniz bir şey yapabilirsiniz. Orta kısımlarda ise göl, orman gibi istediğiniz bir şey yapabilirsiniz. Ön alt sıralara geldikçe ayrıntılar oluşacak ve resminiz bitecektir. Burada tek sorununuz tuvalinizin ilk katmanı kurumadan önce resminizi bitirmeniz gereklidir. Yani bu da size ortalama 1 gün boyunca zaman kazandırmaktadır. Eğer ilk katman kurursa resminiz çöpe gidecek demektir.
Bob Ross Tabloları
Islak boya üzerine ıslak boya yönteminin malzemeleri özel malzemelerdir. En popüler olan malzemeler ise Bob Ross markası altında satılan ürünlerdir. Bu malzemelerden edinmeniz gerekir. Bu boyaların pigment oranları oldukça yüksek ve ıslak boya üzerine yapışmasında bir sorun olmamaktadır. Başka boyaları kullanıp denediğinizde aynı şekilde uygulayamazsınız ve uygulandığında çamur gibi görünürler. Bob Ross markasının ürettiği fırçalar da bu tekniğe özel olarak üretilmiştir. Bob Ross markası altında toplam 14 adet farklı renk boyalar bulunur. Bu malzemeler maalesef ki biraz tuzluya patlayabilir.
Bob Ross Malzemeleri

Şimdi ıslak boya üzerine ıslak boya tekniğinin ne olduğunu anlamış olduk. Peki, bu tekniğin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantajlar

  1. Resme yeni başlayanlar için idealdir. Kısa bir zaman içerisinde ortaya bir tablo çıkartabilirsiniz.
  2. Manzara ve doğa resimleri yapan bireyler için oldukça pratiktir.
  3. Hızlı çalışmalar ortaya çıkartılabilir. İster 1 saat ister 1 gün boyunca (İlk katman boyanın kuruduğu zamana kadar) çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.
  4. Başlamadan önce eskiz yapmanız gerekmez. Klasik yöntemde önce eskiz sonra boyama yapılır. Bu teknikte eskiz aşaması atlanır ve direkt olarak istediğiniz şeyi çizebilirsiniz.
  5. Hata yapıldığında spatula yardımıyla hatalı bölüm kazınır ve düzeltmeler uygulanabilir. Klasik resimde hataları düzeltmesi oldukça zor olacaktır.

Dezavantajlar

  1. Manzara ve doğa resimleri haricinde işinize pek yaramayacak bir yöntem.
  2. Yakın ve ayrıntılı çalışmalar yapacaksanız yetersiz kalabilir. Bu yüzden klasik yöntem ile beraber kullanılabilecek bir yöntemdir.
  3. Resim yapmakta ilerleme katettikçe bu yöntem size yetmemeye başlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder