Kroki Nedir Kroki Nasıl Çizilir? En Kolay Haliyle Kroki Çizimi - Karakalem Çalışmaları

Kroki Nedir Kroki Nasıl Çizilir? En Kolay Haliyle Kroki Çizimi


İnsanlar hep resim çizecek değil ya. Çevremizde haritalar ve benzeri şeylerle oldukça içli dışlıyız. En basitinden navigasyon cihazları ve programları hayatımızda önemli değişikliklere neden oldu. O eskiden kroki, harita çizimleri artık yok gibi bir şey ama bunlar günümüzde hala geçerliliğini korumakta. Fabrikalarda, askeri bölgelerde ve çeşitli kurumlarda krokiler hala kullanılmakta. Yer tarifi için ve bulunulan bölgeyi tarif için kullanılan krokiler nasıl çiziliyor, hep birlikte öğrenelim.

Kroki Nedir? Kroki Çizimi Nasıl Yapılır?


Kroki çizimini anlatmadan önce krokinin tanımıyla başlayalım. Kroki, bir bölgenin veya yerin kabataslak ve kuş bakışı olarak çizimine denilmektedir. Kroki çizerken bulunulan bölgeyi kuş bakışı olarak düşünerek çevrenizdeki caddeyi, yolu, dükkanları kağıt üzerine aktararak bölgeyi bilmeyen başka insanlara bölge hakkında bilgi verebilirsiniz. Örneğin hastanelerde girdiğinizde şu anda buradasınız diye bir kroki görebilirsiniz. Bu krokiye bakarak nerede olduğunuzu ve ne taraftan nereye gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kroki nasıl çizilir diye çok ta düşünmenize gerek yok. Elinizin altında bir kağıt ve kalemin olması sizin için yeterli olacaktır.

Kroki Olarak Neleri Çizebilirim?

Kağıt ve kaleminizi kullanarak bölgenizdeki yolları, caddeleri, önemli kurum ve binaları (karakollar, okullar, camiler gibi) kroki üzerinde belirtebilirsiniz. Kroki üzerinde belirtilen semboller (göl gibi) yerler pek belirgin değil ise kroki kenarında ilgili yer ile ilgili bir işaret konularak işaretin anlamı yazılabilir. Bu sayede kroki daha anlaşılır olacaktır. En basit kroki çizimleri olarak evinizin krokisini çizebilirsiniz. Okulunuzun krokisini çizebilirsiniz. Caddenizin, sokağınızın krokisini çizebilirsiniz.


Yukarıda örnek bir ev krokisini sizin için yazıya ekledim. Buna uygun olarak siz de kendi krokinizi çizebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder