Renk Nedir? Renkler Hakkında Her Şey - Karakalem Çalışmaları

Renk Nedir? Renkler Hakkında Her Şey

Renkler hayatımızda bolca kullandığımız ve doğada bolca gördüğümüz şeyler. Hayatımız renksiz olsa idi ne kadar sıkıcı olurdu. Renk nedir diye sorarsak bir çoğumuz düşünecek ama bir cevap veremeyecektir. Rengin tanımı bunun aksine oldukça kolaydır. Peki renk nedir? Renklerin dünyası hakkında her şeyi yazımızın devamında okuyabilirsiniz.


Renk Nedir?

Güneşin doğuşuyla her yer renklenir düşüncesini desteklercesine bir tanımı vardır renk kelimesinin. Renk, ışığın cisimlere çarptıktan sonra gözümüzde bıraktığı etkidir. Bir ışığın yardımıyla beraber aydınlanan cisim ya da obje, ışığın içindeki bir rengi soğurur ve diğer kalan renkleri yansıtarak asıl rengini oluşturur. 

Siyah ve beyaz bu nedenle renk sayılmaz. Siyah, ışığın içindeki renkleri soğururken beyaz ise tüm renkleri yansıtır. 


Işığın İçindeki Renklerin Bulunuşu 

Renkler tabi ki ilk çağlardan beri vardı ama ışığı prizmadan geçirerek renkleri bulan ilk kişi Newton idi. Newton tarafından kullanılan bir prizma sonucunda ışığın prizma içinden geçişiyle renkler ortaya çıkarıldı. Prizmanın güneş ışığına koyulması sonucunda prizmadan gecen ışık 7 renge ayrılmış ve bu renkler gök kuşağının renkleriyle de ayni renkleridir. 


Ana Renkler 

Ana renkler 3 renkten ibaret olup bunlar Sarı, mavi ve kırmızı renkleridir. Bu renkleri hiçbir rengi karıştırarak ortaya çıkaramazsınız. Bunlar ana renklerdir. Bu renklerin çeşitli oranlarda karışması ile çoğunlukla diğer renkleri oluşturabilirsiniz. 

Ara Renkler 

Ana renklerin karışımı ile ortaya çıkan renklerin tümü ara renklere girer. Örneğin sarı ve kırmızı karışımı turuncu rengi oluşturur. Hangi rengin hangi rengi oluşturduğunu detaylı olarak öğrenmek için buradaki konuya da göz atabilirsiniz. 

Zıt Renkler 

Kontrast veya zıt renkler de diyebileceğiniz bu renkler kullanıldığında resimlere ve ortamlara canlılık katar. Bunu hayatınızın her anında görebilirsiniz. Bunlara örnek ise yeşil ağaç yaprakları içinde kırmızı elmalar veya güneş batarken mavi gökyüzünde turuncu haldeki güneş olabilir. Bu renklerin birbiriyle karışımı parlak olan rengin parlaklığını söndürür. 

Zıt renkler ise su şekilde sıralanabilir. 
  • Kırmızı ve Yeşil 
  • Turuncu ve mavi 
  • Sarı ve mor 
Ayrıca renklerde zıtlık olarak sıcak ve soğuk renk zıtlığı da vardır ki bu olayla çizimleriniz ve çalışmalarınız daha güzel görünebilir.

Sıcak renkler sarı, kırmızı, turuncu olarak soğuk renkler ise mavi, sarı, yeşil olarak karşımıza çıkar. Sıcak renkler bize daha yakın konumda görünür. Soğuk renkler ise gereğinden uzakta görünür. Bunun sebebi renklerin göz merceğinden geçerken farklı kırılmalara maruz kalmasından dolayıdır. Sarı kırmızı gibi renkler bize yakın görünüm verirken mavi ve yeşil gibi renkler de bize uzakta bir görünüm verir. Sarı ve mor normal uzaklık temsil eder. Bunu eski tablolarda özellikle Van Gogh’un tablolarında görebilirsiniz. 

Sıcak renkler canlılık ve hareketlilik verirken soğuk renkler ise sakinlik ve sükuneti temsil eder. 

Komşu Renkler 

Her iki rengi birbirine karıştırdığınızda ortaya çıkan renk komsu renk oluyor. Örneğin sarı ve mavi karışımı yeşil rengi doğurur. Sarı ve karışımı turuncu rengi doğurur. 

RENK UYUMLARI 

Renk armonisi de diyebileceğimiz bu olay insan gözüne renklerin karışımının güzel bir etki bırakmasına denilmekte. Çeşitli renklerin bir araya gelmesi renk armonisi oluşturur. 3 çeşitte renk armonisi ve uyumu vardır. 

Ton Uyumu 

Renkler günümüzde modadan tutun da ev dekorasyonuna kadar hayatimizin her anında farkına varmadan karşılaştığımız bir olay. Tek bir renk ve bu rengin çeşitli tonları ile yapılabilir. 


Yakın Renk Uyumu 

Komşu renkler ile yapılır. 


Zıt Renkler Uyumu 

Adı üstünde zıt renkler ile yapılır. Zıt renkler ile çalışmak cesaretli bir iştir. Zıt renklerin arasına uyumu sağlaması açısından ortak renkler de kullanılır. Bu şekilde hazırlanmış tablolar da oldukça fazla mevcuttur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder