Karakalem Resim Yapmaya Nasıl Başlanır? Karakalem Portreye Giden Yol - Karakalem Çalışmaları

Karakalem Resim Yapmaya Nasıl Başlanır? Karakalem Portreye Giden Yol


Karakalem çizimler ve karakalem portreler, evimizin duvarlarını süsleyen ve oldukça hoş ortamlar oluşturan resimlerdir. Çizimlerin her biri özeldir. Bu nedenle de çoğu insan karakalem portrelerini ve çizimlerini çizer. Çizme konusunda fikri olmayanlar ise karakalem portre ve resimlerini çizdirir. Peki siz karakalem portre çizmek istiyorum diyenlerden ama çizim konusunda her hangi fikri olmayanlardan mısınız? O zaman karakalem portre çizmeye nereden başlanır sorusunun cevabını öğrenmek istiyorsanız bu konuyu okumaya devam etmelisiniz.

Karakalem portre çizmek, pek çok insanın hayalidir. Benim de hayalimdi. Size en başta şunu söyleyebilirim ki direkt elinize kalem kağıt alarak karakalem portre ortaya çıkartamazsınız. Bunun için en başta sabırlı biri olmanız gerekir. Sabırlı birisiyseniz sorun yok, çünkü karakalem çalışmaya başlayabilmek için biraz zaman geçmesi gerekiyor.

Öncelikle basit geometrik şekilleri çizmeye başlayabilirsiniz. Bunu okuma yazma öğrenen çocuklara benzetebilirsiniz. Nasıl ki alfabeyi öğrenmeden kelimeler okunmazsa, karakalem yapmak için de basit geometrik şekilleri öğrenmeniz gereklidir. Basit kare, dikdörtgen, daire gibi çizimleri başarıyla yaptığınıza inanıyorsanız bunlara derinlik algısı vererek devam etmelisiniz. Derinlik algısı vermek için ise bu şekilleri üç boyutlu çizmeye çalışın. Kare, silindir, gibi üç boyutlu çizimlerinizi yaptıktan sonra ise bunları perspektif kurallarına uygun olacak şekilde ayarlamalısınız.

Hazır olduğunuza inandığınızda perspektif çalışmayı öğrenmek için evinizdeki objelerden kendinize kompozisyon hazırlamalı ve bunu kağıda aktarabilmeniz gereklidir. Örneğin şu resim derslerinde yaptığınız gibi meyveleri bir araya toplayarak kağıda çizmeyi deneyin. Bu aşamayı rahatlıkla kağıda aktarana kadar devam ettirin ki eliniz çizimlere alışsın. Gölgelendirme ve ışığın geliş yönünü de ayarlamayı bu sırada öğrenin. Çünkü karakalem portre çizimi sırasında gölgelendirme ve tonlamalar sıkça kullanılmakta. Resimlerin hacim ve gerçekçilik katmak istiyorsanız gölgeler ve tonlamalara dikkat edin.

Gelelim karakalem portrelere ve insan yüzü çizimine geçiş aşamasına. Bu aşamada sırayla insan yüzündeki burun, yüz, kulak, kaş, göz, dudak çizimlerini tek tek uzun bir süre çalışmalısınız. Bunları tek bir açıdan çalışmamalısınız. Örneğin kapalı dudak, hafif açık dudak, tam açık dudak, gülümseyen dudak duruşu gibi pozisyonlarda çizimler yaparak her türlü çizimlere ve ışığa göre tonlamalara sırasıyla elinizi alıştırmalısınız.

Bu aşamayı tamamladıktan sonra ise karakalem portre çizimi için yüzde öğrendiğiniz parçaları bir araya getireceksiniz. Düzgün portre çizimi için insan yüzünde oranları da öğrenerek karakalem portre çizime giriş yapabilirsiniz. Artık bu aşamadan sonrası sizin sürekli çalışmanıza ve öğrenmenize göre şekillenmiş olacak ve karakalem portre çizebilecek hale gelebileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder