Reprodüksiyon Nedir? Reprodüksiyon Tablo Nasıl Yapılır? - Karakalem Çalışmaları

Reprodüksiyon Nedir? Reprodüksiyon Tablo Nasıl Yapılır?

Röprudüksiyon Mona Lisa Çalışmaları

Reprodüksiyon kelimesini herkes okul yıllarında duymuş olmalı. Reprodüksiyon kelimesi anlam itibariyle bir sanat eserinin aslına uygun olarak yeniden yapılması demektir. Şimdi gelin hep birlikte reprodüksiyon nedir ve reprodüksiyon tablo, heykel nasıl yapılır öğrenelim.

Reprodüksiyon kelimesinin anlamını öğrendik. Reprodüksiyon olarak yapılmış bir çok sanat eseri bulunmaktadır. Bunlara en çok bilinen bir sanat eseri olarak Mona Lisa tablosunu gösterebilirim. Bir çok yerde bulunan bu Da Vinci'nin meşhur tablosunun hepsinin orijinal olmasını bekleyemezsiniz değil mi? Orijinal Mona Lisa tablosu 1797'den beri Fransa'da Louvre Sarayı'nda sergilenmekte.

Reprodüksiyon Nasıl Ortaya Çıktı?


İlk reprodüksiyon çalışmaları ağaçların düz yüzeylerini oyarak basma tekniğiyle ortaya çıkmıştır. Bu teknik sonucunda birden resimlerin kopyalanma süreci hızlandı. Daha sonra Sennefelder'in icat ettiği taşbaskı reprodüksiyon yöntemi ortaya çıktı. Bu yöntem ile basılan resimler daha ucuz oluyordu ama el emeği sarf edilmesi gerekiyordu. Aynı zamanda karmaşık resimler basılması da zor oluyordu çünkü her renk için ayrı bir taş kullanılması gerekliydi. Bu nedenden dolayı basit ve sade çalışmalar basılıyordu.

Daha sonralardan geliştirilen madeni plakalarla çoğaltma işlemi, taşbaskı reprodüksiyon yöntemine ciddi bir rakip oldu. Bu yöntem en pahalı olan yöntemdi. Resim çoğaltmada karşılaşılan tüm güçlükler bu günün teknolojisi ile aşılmış durumdadır. Bir suluboya çalışmasının bile tüm ayrıntılarını kolaylıkla reprodüksiyon çalışmasında görebiliyoruz.

Günümüzde Reprodüksiyon çalışmalar bilgisayar yardımıyla basılmaktadır. Yazıcılarda kağıt yerine tuval bezi kullanılmakta ve bu tuvale basım yapıldıktan sonra çerçeveye gerilerek sabitleme yapılmaktadır. Bu tablolara da kanvas tablo denilmektedir. Orijinal tablolardan tek farkı kanvas tablolar daha mat görünmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder