Ebru Nasıl Yapılır? Ebru Sanatı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? - Karakalem Çalışmaları

Ebru Nasıl Yapılır? Ebru Sanatı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?


Kökenleri Osmanlı Devleti dönemine dayanan Ebru sanatını eminim bir çoğunuz duymuştur. Hatta bu konuyu okuyorsanız kabataslak bilgi sahibi de olmanız ihtimaller arasında. Renklerin kağıt üzerinde bıraktığı eşsiz tasarımlar sayesinde Ebru sanatı oldukça popüler ve hoş güzel sanat kollarından sadece birisi. Peki Ebru nasıl yapılıyor, Ebru yapmak için neler gerekli dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi ise ebru sanatından kısaca bahsederek Ebru nasıl yapılır konusunu açığa çıkaralım.



Ebru Sanatı Nasıl Ortaya Çıktı?

Ebru sanatının ortaya çıkması hakkında aslında net bir bilgi yok ancak 13. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında ortaya çıktığı düşünülüyor. Ebru sanatı adını ''Ebri'' kelimesinden alıyor ve bu kelime Farsça'da ''Bulut'' anlamına gelmektedir. Yine çoğu şeyde olduğu gibi Ebru sanatı da Doğu'dan İpek Yolu ticareti sayesinde Batı'ya doğru taşınıyor ve bilinirliği artıyor. Bu bilgilerin yanında bilinen en eski Ebru'nun da 1447 yılında yapıldığını ve bu Ebru'nun Topkapı Sarayı'nda sergilendiğini meraklılarına iletiyorum. Şu an bende fotoğrafı olmadığı için paylaşamıyorum.

Ebru Sanatı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Ebru sanatına başlamak için şu malzemelere sahip olmanız gerekiyor.
  1. Kağıt
  2. Kitre
  3. Tekne
  4. Fırça
  5. Toprak Boyalar
  6. Öd
  7. Biz
Bu malzemeler size ilk başta bir şey ifade etmedi değil mi? Şimdi malzemelerimizi tanıyalım;

Kağıt

Kağıt bildiğiniz üzre kalite kalite olduğundan dolayı Ebru sanatında en kaliteli kağıt olan 1. hamur mat kağıt kullanılmakta. Emici özellikli ve mat kağıt olması gerekiyor. Boyut olarak ise istediğiniz boyutta kullanabilirsiniz.

Kitre

Kitre'yi muhtemelen duymadınız. Kitre, yapıştırıcı özelliği az olan bir tür yapıştırıcıdır. Kullanılması için biraz su ile karıştırmalı ve uygun kıvama getirmelisiniz. Daha sonra oluşan karışımı tekneye dökeceksiniz.

Tekne

Yukarıda anlattığım kitrenin döküldüğü kap. Ayrıca boyalarımızı ve Ebru'yu burada yapacağız.

Fırçalar

Bildiğimiz fırçalar. Tek farkı at kılından yapılmaktadır.

Toprak Boyalar

Boya konusunda istediğiniz renkleri kullanabilirsiniz.

Öd

Öd, renklerin tekne içerisinde dağılmasını engeller ve bizim bıraktığımız şekilleri muhafaza eder.

Biz

Tekne içerisindeki boyalara şekil vermemizi sağlar.

Ebru Nasıl Yapılır - Ebru Yapılış Aşamaları

Ebru yapmaya başlamadan önce bir oturumda ebruyu bitirebileceğinizden emin olun. Çünkü ebruya başladıktan sonra bitirmeden başından ayrılmanız durumunda emekleriniz boşa gidebilir.

İlk aşama kitre karışımını su ile hazırlamak olacak. Kitre karışımını hazırladığınızda bunu tekne içine dökmeli ve karışımı uygun kıvamına getirmeniz gerekli. Bu konuda başlangıç aşamasında olduğunuzu düşünerek bir profesyonelden destek alabilirsiniz. Genellikle 2 Litre suya 2 yemek kaşığı kitre konulmakta. Bu oluşan karışımı iki gün bekletmeli ve sonrasında tülbent yardımıyla süzmelisiniz. Ayrıca bu karışımı bir kap içerisinde muhafaza ederseniz başka zamanlar da kullanabiliyorsunuz. 
İstediğiniz renklerde toprak boyalar ile öd karıştırılmalı ardından da en az 15 gün beklemeye bırakmalısınız.

Tüm bekleme aşamalarını atlattığınızı ve malzemeleri hazırladığınızda ise sanatınızı icra etme zamanı geliyor. Önce kitre karışımını teknenize dökmelisiniz. İstediğiniz renkleri fırça yardımı ile tekne içerisine eklemelisiniz. Tekneye düşen her renk boya rastgele şekiller alacaktır. Ardında ise biz yardımıyla boyalarınıza şekil verebilirsiniz ya da olduğu gibi bırakarak üzerine kağıdınızı örtebilirsiniz. Kağıdı ise tek seferde kitre üzerinden çekerek kurumaya bırakmalısınız.

Gördüğünüz gibi, Ebru sanatı zahmetli bir uğraştır. Ancak ortaya çıkan sonuç oldukça güzel olduğundan dolayı tavsiye ederim.

1 yorum: