Kareleme Yöntemi Nedir? Kareleme Yöntemi İle Her Şeyi Çizin! - Karakalem Çalışmaları

Kareleme Yöntemi Nedir? Kareleme Yöntemi İle Her Şeyi Çizin!


Bu günkü konumuz çizim ve resim tekniklerinin en basiti olan ve geçmişte de bir çok sanatçı tarafından kullanılan bir yöntem olan karakalem ve taslak çizimlerde kullanılan kareleme tekniği hakkında olacak. Kareleme tekniği nedir ve nasıl yapılır sorularından yola çıkan ziyaretçilerimiz için yararlı bir konu olacağına inanıyorum.
Kareleme tekniği özellikle çizim konularında kendilerini geliştirmek isteyenler ve bir portre veya bir objeyi çizme aşamasında kağıtta nereye çizmeniz gerektiğini, nereden başlamanız gerektiğini size gösterecek bir yöntemdir. Kareleme tekniğine başlamadan önce size bir kalem ve bir cetvel yeterli gelecektir.

Kareleme Nasıl Yapacağım? Uymam Gereken Kurallar Neler?

Kareleme yaparken tek bir kural var. Kuralımızda çizeceğimiz kağıt ve çizilecek olan zeminin aynı kare sayılarına sahip olması gerekli.  Yani çizeceğimiz objenin olduğu kağıda kareler halinde 7x5 kare çizdiyseniz, çizim yapacağınız kağıt üzerine de 7x5 kare yapmanız gerekli. Bu sayede en doğru biçimde kareleme yöntemi sayesinde çiziminizi her karenin içerisinde yer alan ayrıntıları çizerek gerçeğe uygun tamamlayabilirsiniz. Kareleri istediğiniz boyutta ve sayıda çizebilirsiniz. İster 3x3 cm kareleme yaparsınız isterseniz de 6x6 cm kareleme yaparsınız. Size kalmış bir şey bu.

Kareleri karıştırmamak için yukarıdan aşağıya doğru 1, 2, 3, 4 gibi numaralandırıp soldan sağa da A, B, C, D gibi harflerle işaretlerseniz karelemeler arasında kaybolmazsınız ve 3D' de şu ayrıntılar var, 5F' de şu ayrıntılar var diyerek rahatça çiziminizi yapabilirsiniz.

Çizim Bitince Kareler Ne Olacak?

Çiziminiz bittiğinde ise dikkatlice kareleri ortadan silginiz yardımıyla kaldırmalısınız. Temiz bir arka plan bırakmak istiyorsanız ise kareleme yaparken kaleminizi bastırarak değil de hafifçe dokundurarak karelerinizi çizmeniz gerekiyor.

Şimdi burada benim kareleme yöntemi ile çizmiş olduğum bir çizimi ve ardından tamamlanmış halini göstereceğim.


Görselde görüldüğü gibi sağ taraftaki referans resmi karelere böldüm ve sol tarafta da karelere böldüğüm çizim kağıdımı görüyorsunuz. Burada görebileceğiniz gibi her kare içerisine ilgili kısımları çiziyorum. Bu sayede minimum hata oranıyla referans resmimizi çizim kağıdımıza aktarmış oluyoruz.



Çalışmayı boyamadan önce de kağıt üzerindeki kareleri silgimizle silmeliyiz.

Bir sonraki konumuzda görüşmek üzere!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder