Stencil Tekniği Nedir? Stencil Nasıl Yapılır? - Karakalem Çalışmaları

Stencil Tekniği Nedir? Stencil Nasıl Yapılır?


Stencil tekniği, ülkemizde çok duyulmamış ve diğer sanatsal çalışmaların ardında kalan bir tekniktir. Kelimenin kökeni her zamanki gibi İngilizce ve Türkçe'de ''şablon'' anlamına gelmekte. Peki stencil nedir, stencil nasıl yapılır dediğinizi duyar gibiyim. Gelin hep birlikte stencil tekniğinin detaylarına inelim.


Stencil kelimesinin şablon anlamına geldiğini söylemiştim. Bu teknik şablonlarla yapıldığı için adını bu şekilde almış bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Bu hoş ve kolay teknik sayesinde ortaya oldukça hoş tasarımlar ve eşyalar çıkarabiliyorsunuz.

Stencil Tekniği İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Stencil tekniğini siz de yapmak istiyorsanız bir takım malzemelere sahip olmanız gerekmekte. Bu malzemeleri söylemek gerekirse;
  • Sprey boya*
  • Küt sert fırça**
  • Stencil şablonları
  • Şablonları uygulayacağınız zemin
  • *Normal boya ile boyamak isteyenler boya edinebilir.
  • **Fırçayı normal boyalar ile boyamak isteyenler edinebilir, sprey boyalarda kullanılmaz.
Bu malzemelere sahip olursanız siz de Stencil yapabilirsiniz.

Stencil Şablonu Nasıl Yapılır? Nereden Satın Alınır?

Stencil şablonu satın almak isteyen ve konumuza ulaşan ziyaretçilerimiz bölgelerindeki kırtasiyelere sorabilirler. Eğer satış yapılan bir yer bulamıyor veya şablonlara para vermek istemiyorsanız kendi şablonunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Stencil şablonu yapmak isteyenler ise buradaki konumuza göz atabilirler.

Stencil Nasıl Yapılır? Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Stencil yaparken öncelikle zeminin üstüne şablon tasarımınızı yerleştirin ve kenarlarından kağıt bantlarla sabitleyin. Sabitleme işlemi olmazsa tasarım, zemin üzerinde oynamalar yapabileceğinden dolayı zemin üzerinde tasarım bozuklukları oluşabilir. Tasarımınızı sabitledikten sonra sprey boyanızı şablonunuzun üzerine püskürtmeye başlayabilirsiniz. Şablon üzerindeki boşluklardan geçecek olan sprey boyanız zemine işleyecek. Şablonun tüm yüzeyini sprey boya ile geçtiğinizden emin olduğunuzda ise şablonu kenarlarından kaldırarak zemini inceleyebilirsiniz.

Eğer zemin üzerinde eksik kalan yerler olduysa şablonu tam olarak geri kapatın ve bozuk yerleri boyanmayan yerleri sprey boyanız ile şablonun üzerinden boyayın. Ardından boya kuruma süresine göre kurumaya bırakın.

Fırça ve boyalar yardımıyla Stencil yapmak istiyorsanız durum biraz daha değişiyor. Tasarımı zemin üzerine sabitledikten sonra kullanmak istediğiniz boyaları bir kaba yeteri kadar sıkın ve fırça yardımıyla tam tepeden bastırarak hafif vuruşlarla şablondaki boşluklara vurun. Bu şekilde tüm şablondaki boşlukları doldurarak boyama aşamasını bitirin. Şablonunuzu bantlarından sökerek kaldırın ve tasarımınız düzgün geçmediyse şablonu tekrar kapatarak fırça yardımıyla eksik yerleri boyayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder