Kendi Tuvalinizi Kendiniz Hazırlayın! Evde Kolay Tuval Hazırlama Rehberi - Karakalem Çalışmaları

Kendi Tuvalinizi Kendiniz Hazırlayın! Evde Kolay Tuval Hazırlama Rehberi

Tuval, yağlı boya ve benzeri çalışan amatör ve profesyonel sanatçılar için olmazsa olmazlardan birisidir. Genellikle beyaz renkli ve dikdörtgen şekilde üretilmektedir. Tuvaller, boyut olarak çeşitli boyutlarda üretilmektedir. Ayrıca kaliteleri de değişebilmektedir. Tuvaller, genellikle kırtasiyelerde bulunmaktadır. Ancak satın alma dışında evde kolay bir biçimde tuval hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Haydi, şimdi evde tuval nasıl hazırlanır, sizlere anlatmaya başlıyorum.

Öncelikle tuvalin boyutunu düşünmeliyiz. Ne kadarlık bir tuval yapacaksınız? En küçük tuval çerçevesinin kalınlığı 2x4 cm olması gerekli. Burada vermiş olduğum ebatlar tabiki tuvaller büyüdükçe artacaktır. Tuval yapmak için kesilmiş olan çıtalar 90 derecelik açılarla birbirine monte edilir veya yapıştırılır. Tuval bezinin gerileceği yüzeyin de içe eğimli rendelemek gerekiyor. Zira tuvalin buraya boyama sırasında yapışma ihtimalini ortadan kaldırmaktır.

Tuval çerçevesini hazırladık. Şimdi tuval bezini germeye geldi sıra. Tuval bezi için kalitesiz bez seçmemeliyiz. Amerikan bezi yada Patiska adlı bez kullanmanız önerilir. Bu bezler en popüler tuval bezleridir ve tuvallerde oldukça sık kullanılır. Bu bezler kalındır. Ancak burada bir püf nokta var ki o da seçilen kumaş sentetik elyaftan üretilmiş ise satın almayın. Bunun nedeni ise tuvalin bir süre sonra elektriklenme yoluyla tozları ve tüyleri üzerine çekme olasılığıdır.

Şimdi tuvalimiz için kullanacağımız bezi seçtik. Sıra geldi bezi çıtaya monte etmeye. Seçtiğimiz bez, tuval boyutundan 5 cm daha büyük kesilmelidir. Bunun nedeni ise monteleme sırasında bu fazla parçayı kullanacağız. Tuval çerçevesinin üzerine tuval bezini ortalayarak kenarlarından zımba, raptiye ile tutturmalıyız. Ancak burada yapmamız gereken tuval bezinin gergin olarak monte edilmesi gereklidir. Eğer tuval üzerinde bolluk olursa olmaz. Aynı şekilde tuval üzerinde bezin fazla gergin olması da kabul edilemez. Bu şekilde de tuval bezi yırtılabilir veya çerçevenin şekli yamulabilir.

Son aşama ise astarlama olacak. Bu, tuvalde kullandığımız bezin hava almasını ve emiciliğini ortadan kaldıracaktır. Beyaz plastik boya ve tutkalı ayran kıvamında karıştırarak tuvalin üzerine 3 yada 4 kat sürmemiz gereklidir. Her katmanda kurudukça ince zımparayla yüzeyi zımpara etmeli ve tekrar kat atmalıyız. 2. Kata da aynı şekilde yaparak 3. katı atmalıyız.

5 yorum:

  1. Tuvaller çok pahalı. Bunu yapmayı öğrendiğim iyi oldu ama tuvalin astarlaması için özel boya gibi birşeyin olduğunu duymuştum. Onun adı ne biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette tuval astarı boyası diye aratırsanız büyük sitelerde satılan boyalar çıkıyor. Evet, tuvaller çok pahalı. El kadar tuvale yüksek miktarlar çekenler var.

      Sil
  2. Potluk olan astarlanmis tuvali duzeltme sansimiz varmi zimbalari sokup astarli iken tekrar gerilirmi cok gergindi nedense astar attiktan sonra potluk oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuvalin arkasına kaynar su dökün. Sonra bu suyu tekrar lavaboya boşaltın. Hemen gerginleşiyor tuval sıcak su ile

      Sil
  3. astar için Gesso yerine ne kullanabilirim ? bu arada akrilik çalışmalarında Amerikan bezi kullanabilir miyim ?

    YanıtlaSil