Grafik/Çizim Tableti Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? - Karakalem Çalışmaları

Grafik/Çizim Tableti Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Grafik tasarım ve bilgisayar üzerinden çizim yapanların eskiden beri kağıda çizer gibi bilgisayar ortamında çizim yapma istekleri vardı. Bu istekler tablet bilgisayarların ortaya çıkması ile birlikte son buldu diyebiliriz. Grafik tasarım için çizim tableti alan profesyonel ve amatör çizimle uğraşanlar rahatladı ve bu sonuç yeni bir soruyu ortaya çıkarttı. Grafik tablet satın alırken nelere dikkat edilmelidir?



Grafik Tablet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Grafik tablet satın almak isteyen amatör ve profesyonel çizerlerin aklındaki tek soruya değineceğiz. Grafik tablet alırken bir çok etmen karşınıza çıkıyor ve bunlara vereceğiniz cevaplara göre bir tablet edinmeniz gerekiyor. Tabiki çizim tableti satın almak isteyen kullanıcıların, fiyat ile kalitenin ve donanımın doğru orantılı arttığını bilmesi gerekiyor.

Ekran Büyüklüğü

Ekran büyüklüğü her zaman avantaj gibi görünür ama bazı durumlarda dezavantaj oluşturur. Alan büyüdükçe kolunuz daha fazla hareket edeceğinden dolayı daha çabuk yorulacaksınız. Bunu büyük bir kağıda çizim yapmak ve a4 kağıda çizim yapmak olarak değerlendirebilirsiniz. Bunu gidip en küçük tablet hangisi ise onu alayım diye anlamayın, ihtiyacınıza göre, yani neler çizeceğinizi düşünerek çizim tabletinizin büyüklüğünü ayarlayın. Ekran büyüdükçe ücretin de artacağını aklınızdan çıkarmayın.

Profesyonel çizerler için geniş ekranlı çizim tabletlerine göz atabilirsiniz. Amatör ve ev kullanıcıları için ise tavsiyem çok ta geniş ekranlı tabletlere yönelmemeniz doğrultusunda.

Ekranlı/Ekransız Grafik Tableti

Bazı grafik tabletleri üzerinde ekran bulundurur, buradan çiziminizi anlık olarak kağıda çiziyormuş gibi görürsünüz. Bazı grafik tabletleri de uygun fiyatlı olması için sadece dokunmatik yüzeyli olur ve ekranı bilgisayarınızın mönitörü olarak kullanırsınız. Ekranlı modeller dokunmatik modellere göre daha pahalıdır. İkisi arasında bir tercih yapmanız gerekir.


Çizim Tablet Kalemi

Kalem diyip geçmeyin, elinize uygun bir kalem olmazsa eliniz ağrıyabilir. Genelde kalemler ağır(içerisinde pil bulunur) ve üzeri tuşlarla dolu arkasında da bir dijital silgi bulunur.

Bağlantı Arayüzü

Çizim tabletini bilgisayara nasıl bağlayacaksınız? USB, PS2 ya da Bluetooth ile mi? Her yerde her bilgisayarda grafik tabletimi kullanabileyim diyorsanız USB tercih edebilirsiniz. Bu arada çizim tabletiniz ile çizim yapmak için orta seviye bir bilgisayar bile işinizi görecektir.

Hassasiyet

Çizim tabletiniz üzerinde kalem ile yapacağınız baskıya göre çizginizin incelik ve kalınlık dereceleri değişir. Hassasiyet ile çizimlerinizde kalın ve ince çizgileri kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

Marka ve İnsanların Yorumları

İnternette her gün binlerce ürün satılıyor. Bunlardan bazıları ise çizim tabletleri. Gözünüze kestirdiğiniz bir ürünü internette çeşitli sitelerde aratın ve yorumları, incelemeleri okuyun. Eğer grafik tableti size uygun görünüyor ise satın alın. Kalitesiz olduğunu düşündüğünüz grafik tabletleri ve servis sıkıntılı grafik tabletlerden uzak kalmanız, paranızın uçup gitmesini ve arıza durumunda muhatap bulamama durumunu engeller.

Grafik Tablet Fiyatları

Grafik tabletler doğrusunu söylemek gerekirse pahalı ekipmanlar. Dolayısıyla bütçenizin ne kadar olduğunu bilerek grafik tabletlere yönelmeniz en iyisi. Donanım ve özellik arttıkça genellikle grafik tabletlerinin fiyatları da artıyor. Bu önerileri göz önünde bulundurarak bir grafik tablet seçebilirsiniz.

1 yorum:

  1. geçenlerde sahibinden üzerinden edindiğim aletlerden biridir kendisi,12inç XP-Pen Artist 12 Pro : https://www.xp-pen.com/product/479.html modeli..
    bilgisayar üzerinden yapılan neredeyse bütün çizim, boyama vesaire gerektiren işler için olmazsa olmazdır.

    YanıtlaSil