Tortillon Stump Nedir? Karakalemde Nasıl Kullanılır? - Karakalem Çalışmaları

Tortillon Stump Nedir? Karakalemde Nasıl Kullanılır?


Tortillon Stump, aslında kağıt kalem olarak bilinen ve üretiminde sıkıştırılmış kağıt kullanılarak yapılan bir kalem türüdür. Bu kağıttan yapılma kalem, karakalem çizimlerde oldukça sık kullanılmaktadır. Peki bu kalem ne işe yarar? Karakalem çalışmalarda nasıl kullanılır?
Tortillon stump yani namıdiğer kağıt kalem, karakalem portrelerde çizim üzerinde kalemlerin oluşturmuş olduğu dağınık, düzensiz ve dengesiz pürüzleri ortadan kaldırmaya yaramaktadır. Karakalem portrelerde insan yüzü çizimleri sırasında ışığın geliş açısına göre yüzde aydınlık ve karanlık yerler belirginleşir. Yani ışıkta farklılık oluşur ve yüzde her bölge ışığı aynı yerden almaz. İşte tam burada kağıt kalem kullanırsanız portre çizimlerinde daha gerçekçi ve sağlam çizimler ortaya çıkartabilirsiniz. Yüzde ışığın az olduğu yerlerden aydınlık olan yerlere yumuşak ve daha pürüzsüz bir geçiş elde etmenizde faydası olacaktır.

Bu kalemi ülkemizde her yerde bulamayabilirsiniz. Bunun için alternatif yöntemleri de kullanabilirsiniz. Örneğin kulak için kullanılan pamuklu çubukları bu iş için kullanabilirsiniz. Kağıt peçeteler de bu iş için kullanılabilir. Ya da benim gibi bir parça pamuk kullanarak portrelerinizde yumuşak bir etki ortaya çıkartabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder