Yağlıboya ve Suluboya Resim Fırçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? - Karakalem Çalışmaları

Yağlıboya ve Suluboya Resim Fırçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Bir çoğumuz yağlıboya tablolara ve suluboya tablolara hayranlıkla bakarız ve çok beğeniriz. Gerek kullanılan renkler olsun gerek te renklerin birbiri içerisinde ahenkle dağılışı olsun bizi tablolara çeker. Bu tabloların yapılışında bel kemiği olan fırçalar hakkında düşündünüz mü? Yağlıboya ve suluboya çalışmaları yaparken fırça seçimi nasıl olmalıdır? Yazımızın devamında bu konuya değiniyorum.



Resim yapılan yüzeylerde boya dağılmasını ve bu boyalara şekil verilmesini sağlayan şey fırçalardır. Fırçaları ise biz genellikle iki zeminde kullanıyoruz. Bu yüzeylerden en yaygınları tuval ve kağıttır. Gerek tuval olsun gerek kağıt olsun fırçalar tasarlamak istediğiniz şeylere göre özel olarak üretiliyor. Doğru fırçayı kullandığınızda ise yapacağınız çalışmalarda zamandan, yerden ve boyadan tasarruf edebiliyorsunuz.

Aşağıda farklı teknikler ve şekiller için üretilmiş olan fırçaları görebilirsiniz. Bu resim sayesinde ne demek istediğimi biraz aklınızda canlandırabilirsiniz.

Fırça Türleri

Fırçalar yapılışında kullanılan malzemelere göre ve uç şekillerine göre olarak ikiye ayrılıyor. Yapılışında kullanılan malzemelere göre fırçalar doğal fırçalar ve sentetik fırçalar olmak üzere ikiye, Uç şekillerine göre fırça türleri ise yassı ve oval olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Doğal Fırçalar

Doğal fırçalar, üretiminde hayvan kıllarının kullanıldığı fırçalardır. Bu fırçalar hayvan kıllarından üretildiğinden sentetik fırçalara göre biraz daha ömrü kısadır. Daha ince çalışmaları bu fırçalar yardımıyla başarıyla tamamlayabilirsiniz. At, öküz, sincap gibi hayvan kıllarından üretilir. Günümüzde Çin'den alınan ve gelen fırçaların çoğu at kılı fırçadır. Ayrıca günümüzde popüler olan fırça tipi ise samur fırça tipidir. Popüler olmasını ise samur fırçalar yumuşak olmalarına ve bu yumuşaklık ile boyama aşamasında fırça izini neredeyse oluşturmamasından alıyor. Özellikle gökyüzü boyaması gibi boyamaları samur fırçalar sayesinde başarıyla yapabilirsiniz.

Sentetik Fırçalar

Sentetik fırçalar ise doğal olmayan kıllarla yapılmış olan fırçalardır. Çoğu satılan ucuz fırça sentetik fırçadır. Doğal fırçaya göre daha uzun ömürlüdür. Doğal fırçalara göre daha serttir ve geniş alanlarda çalışmalar yapılabilir. Uygun fiyatlarıyla herkes edinebilir.

Oval Fırçalar

Oval uçları sayesinde suluboya çalışmaları için önerilen bu fırçalar kuruyken sahip olduğu uç özelliklerini ıslakken de kaybetmez. Bu da suluboya çalışmalarını başarılı bir şekilde yapmanıza olanak sağlar.

Yassı Fırçalar

Yassı fırçalar ise yağlıboya çalışmalarında işinizi görecektir. Geniş yüzeyleri boyamanız gerektiğinde uçlarının yassı olması sebebiyle kolaylıkla görevini yerine getirebiliyor. Beyaz kıllı ve yassı olan fırçalar yeni başlayanlar için önerilir.


Yassı fırçalar arasından sıyrılan bir fırça olan yelpaze fırça ise diğer fırçaların aksine tamamen farklı bir amaca hizmet eder. Yelpaze fırça ile değişik katmanlar ve efektler oluşturabilirsiniz. Yüzeyde biriken boyaların temizlenmesinde de görevini başarıyla yapıyor.

Fırça Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Fırça satın alırken dikkat edeceğiniz şey fırça kalınlıkları olacak. Yeni başlayanlar genellikle bir kaç fırçayla yetinebilirken profesyoneller daha fazla fırça kullanmak isteyebiliyor. Yeni başlayanlara önerim 3-4 ve 5-10-14 numaralı fırçaları edinme yönünde olacak. Fırça numaraları düşükten yükseğe gittikçe fırça uçları kalınlaşır. Yani düşük numaralı fırça ince çizimlerde sizin için faydalı olacakken yüksek numaralı fırçalar da geniş alan boyamalarında işinizi görecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder